نیل آرمسترانگ
اولین انسانی که روی کره ماه قدم گذاشت، نیل آرمسترانگ و بهطور کامل نیل آلدن آرمسترانگ بود. وی پنجم آگوست ۱۹۳۰ در شهر واپاکنتای ایالت اوهایو در آمریکا به دنیا آمد.
نیل آرمسترانگ، مهندس هوافضا و فضانورد معروف آمریکایی، بزرگترین فرزند از میان سه فرزند ویولا لوئیز انگل و استفان کونیگ آرمسترانگ بود و علاقهاش به هوانوردی با اولین پروازی که در ۶ سالگی داشت شکل گرفت. نیل آرمسترانگ که در گروه پیشاهنگان آمریکا فعالیت داشت موفق به کسب بالاترین درجه پیشاهنگی یعنی رتبه پیشاهنگ عقاب شد؛ مجوز خلبانی خود را در شانزدهمین سالروز تولدش دریافت کرد و در سال ۱۹۴۷ دانشجوی نیروی هوابرد دریایی شد.
فتح ماه
۱۶ جولای ۱۹۶۹ نیل آرمسترانگ به همراه ادوین الدرین جونیور و مایکل کالینز سوار بر آپولو ۱۱ راهی ماه شد و چهار روز بعد رأس ساعت ۴:۱۷ بعدازظهر به وقت شرق ایالاتمتحده (EDT)، ماژول فرود روی ماه عقاب با هدایت دستی نیل آرمسترانگ، فرودی آرام را در دشتی نزدیک به لبه جنوب غربی دریای آرامش (ترنکوئیلیتی) تجربه کرد. در بیستم جولای ۱۹۶۹ رأس ساعت ۱۰:۵۶ بعدازظهر EDT، نیل آرمسترانگ با به زبان آوردن جمله معروف خود قدم روی ماه گذاشت و این قمر بکر را فتح کرد؛ " این یک قدم کوچک برای یک انسان و یک جهش بزرگ برای بشریت است."
یل آرمسترانگ و آلدرین برای مدت دو ساعت ماژول (ماهنورد) را ترک کرده و با استقرار ابزار علمی اقدام به جمعآوری نمونه و گرفتن عکسهای متعدد کردند. پس از ۲۱ ساعت و ۳۶ دقیقه در ۲۱ جولای با پیوستن به کالینز در مدار ماه، راهی زمین شدند و ۲۴ جولای ساعت ۱۲:۵۱ بعدازظهر روی سطح اقیانوس آرام فرود آمدند.
هر سه فضانورد ماه پس از گذراندن ۱۸ روز قرنطینه به دلیل حفاظت در برابر آلودگیهای احتمالی از میکروبهای ماه، راهی سفر به ۲۱ کشور شدند و به دلیل مشارکت داشتن در گشودن عصری جدید در اکتشافات بشری در سراسر جهان مورد استقبال قرار گرفتند. آپولو ۱۱ آخرین مأموریت نیل آرمسترانگ بود.
زندگیل نیل ، پس از فتح ماه
دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در سال ۱۹۷۰ درجه فوقلیسانس مهندسی جو زمین را به نیل آرمسترانگ اهدا کرد و در جولای همین سال وی به عنوان نایب رئیس انجمن علوم هوانوردی ناسا منصوب شد. بعدها چند دانشگاه به وی دکترای افتخاری دادند.
نیل آرمسترانگ سال ۱۹۷۱ از ناسا استعفا داد. پس از آن به تلاشهای آکادمیک و حرفهای پرداخت و در فاصله سالهای ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۹ بهعنوان استاد مهندسی هوافضا در دانشگاه سینسیناتی (اوهایو) مشغول فعالیت شد.
نیل آرمسترانگ همچنین در کمیسیون ملی فضا (NCOS)، گروه مسئول تعیین اهداف برای برنامههای فضایی و کمیسیون ریاستی حادثه چلنجر شاتل فضایی که سال ۱۹۸۶ بهمنظور تجزیه و تحلیل خرابیهای ایمنی در فاجعه چلنجر تشکیل شد، خدمت کرد. وی در فاصله سالهای ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۳ رئیس کمیته مشورتی ریاستجمهوری برای سپاه صلح بود.
نیل آرمسترانگ توسط ۱۷ کشور تجلیل شد و جوایز افتخاری بسیاری دریافت کرد و در سال ۱۹۶۹ بزرگترین نشان افتخار ایالات متحده آمریکا یعنی مدال آزادی رئیسجمهوری در سال ۱۹۷۸ مدال فضایی افتخار کنگره و در سال ۲۰۰۹ مدال طلای کنگره را دریافت کرد.
درگذشت نیل آرمسترانگ
نیل آرمسترانگ، فضانورد مشهور آمریکایی و فاتح ماه، که دو روز پس از تولد ۸۲ سالگی خود، در هفتم آگوست سال ۲۰۱۲ مورد عمل جراحی قلب قرار گرفته بود روز ۲۵ آگوست و دو هفته پس از زمان جراحی درگذشت.