در صورتی که تمایل به کسب اطلاعات کامل در رابطه با شاخههای مختلف مهندسی دارید و قصد دارید فعالیت خود را به عنوان یک مهندس آغاز کنید، پس بدیهی است که دانستههای خود در رابطه با علم فیزیک را افزایش دهید. سرنوشت فناوری در آینده به طور مستقیم یا غیرمستقیم به اصول اساسی این علم وابسته است و فیزیکدانان نقش بزرگ و اساسی در این آیندهسازی خواهند داشت.
چه رابطهای میان علم فیزیک و شاخههای مختلف مهندسی وجود دارد؟
پایه و اساس علم فیزیک: علم فیزیک دامنهای بسیار وسیع دارد که اطلاعات مهم در رابطه با تمانی نیروهای بنیادی حاکم بر طبیعت را دربرمیگیرد؛ در واقع تمامی مطالعات انجام شده در رابطه با نیروهای مختلف حاکم بر جهان هستی را میتوان در دامنهی بیکران و گستردهی این علم قرار داد. با توجه به این که تمامی قوانین این علم با در نظر داشتن رفتار مواد و انرژی تعریف میشوند، در نتیجه میتوان این علم را را بر سایر رشتههای علمی تاثیرگذار دانست. از آغاز بسیاری از افراد متفکر در زمینهی کشفیات و اطلاعات به دست آمده با تکیه بر این علم جهانی مشارکت داشتند، اما ارسطو در قرن چهارم پیش از میلاد با منتشر کردن کتابی در رابطه با این شاخهی علمی، به نوعی خود را به عنوان پدر علم فیزیک به جهان معرفی کرد. بسیاری از بزرگترین دانشمندان از جمله نیوتون، انیشتین و هاوکینگ با تکیه بر اصول اساسی این علم به شهرت جهانی دست پیدا کردند و سرمنشاء نظرات و عقاید این دانشمندان به اصول و قواعد این علم برمی گردد. در دنیای امروز این علم به یکی از پیچیدهترین و اسرار آمیزترین علوم در جهان تبدیل شده است که از اصلهای آن برای یافتن پاسخ بسیاری از سوالات در رابطه با اتفاقات و پیشامدهایی که در هر زمان و مکانی رخ میدهد و همچنین برای یافتن پاسخ تمامی سوالات مرتبط با منشاء جهان هستی، اجزاء سازندهی جهان، پیشامدهایی که در کهکشانها به وقوع میپیوندد و وجود ابعاد دیگری از زندگی در جهان استفاده میشود.
چارچوب رشتههای مهندسی: در ادامه لازم است از مهندسی به عنوان رشتهای یاد کرد که اصول و قواعد مختلف علم فیزیک و دیگر علوم را بکار میگیرد و به بسیاری از سوالات یاد شده و معماهای بزرگ و لاینحل پاسخ میدهد. میتوان از مهندسی به عنوان جادهای طویل از پاسخ مسائل مختلف یاد کرد که لاستیک علم در آن در حال حرکت و پیشروی میباشد. در واقع میتوان از مهندسی به جای یک رشتهی علمی به عنوان یک الگوی رفتاری یاد کرد. رشتههای بسیاری را میتوان در دامنهی مهندسی قرار داد که از جملهی آنها میتوان از شیمی، عمران، برق، مکانیک و... یاد کرد. بسیاری از دانشمندانی که در صنایع خصوصی مشغول به فعالیت هستند، در واقع همان مهندسانی هستند که در تلاش برای بهبود کیفیت محصولات و فرایندهای مختلف میباشند؛ در واقع این مهندسان از اصول رشتههای علمی مختلف که در راس آنها فیزیک قرار میگیرد استفاده میکنند تا مسائل مختلف را حل کرده و به تمامی سوالاتی که به دلایل مختلف پیش میآیند، پاسخ دهند. در واقع میتوان از تمامی دانشمندان به عنوان مهندسی خبره و کاربلد یاد کرد که پاسخ یک معمای پیچیده را از طریق اصول علم فیزیک یا سایر علوم پیدا میکنند.
تاثیرات متقابل فیزیک و مهندسی (رشتهی مهندسی فیزیک)
مطمئنا تا کنون به گستردگی و وسعت علم فیزیک پی بردهاید؛ برای تاکید بیشتر به این موضوع باید این مثال را بزنیم که در آموزش صفر تا صد فیزیک همیشه و به طور مستمر یک اصل تازه را میآموزید. در واقع دامنهی این علم به قدری گسترده است که میتوان هر شاخه و اصل آن را به یکی از علوم مهم دیگر جهانی مرتبط دانست و از این اصول برای حل مسائل و پاسخ به سوالاتی که در شاخههای علمی گوناگون پیش میآید پاسخ داد. برخی از شاخههای علوم مختلف به طور کامل به مدلهای فیزیکی گوناگون همچون فیزیک نظری متکی میباشد، در حالی که در برخی شاخههای علمی دیگر میبینیم که ارتباطی قوی با نتایج تجربی و شاخهی بیوفیزیک وجود دارد. به جرات میتوان گفت که وقتی آزمایشهای متنوع در مقیاس نانو انجام میشوند، حساسترین نتایج را برای توصیف وقایع مختلفی که در جهان رخ میدهند به همراه دارند. در مقابل رستههای مختلف مهندسی قرار میگیرند که در برخی از آنها همچون رشتهی مهندسی عمران، نسائل با تکیه بر مدلها و محاسبات حل میشوند. در شاخهای دیگر همچون مهندسی مواد برای حل مسائل و رسیدن به پاسخ سوالات گوناگون، آزمایشهای مختلفی انجام میشود و نتایج هر آزمایش با توجه به اصلهای اساسی علوم مختلف به طور مداوم تحت بررسی قرار میگیرند. بسیاری از مهندسان از ابزاری ویژه و پیشرفته برای یافتن پاسخ سوالات مختلف در رابطه با ویژگیهای یک سیستم استفاده میکنند. با استفاده از اصول این علم، بسیاری از مهندسان میتوانند به راحتی با چالشهایی که امروزه در شاخههای مختلف مهندسی رخ میدهد مقابله کرده و پاسخی قطعی برای سوالات مهندسی مدرن پیدا کنند. تمامی این وقایع باعث به وجود آمدن رشتهی مهندسی فیزیک میشود که امروزه در بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان به عنوان یک رشتهی بسیار مهم تدریس میشود.
اهمیت فیزیک در شاخههای مختلف مهندسی
در صورتی که تمایل به کسب اطلاعات کامل در رابطه با شاخههای مختلف مهندسی دارید و قصد دارید فعالیت خود را به عنوان یک مهندس آغاز کنید، پس بدیهی است که دانستههای خود در رابطه با علم فیزیک را افزایش دهید. نمیتوان زندگی را بدون این علم تصور کرد؛ سرنوشت فناوری در آینده به طور مستقیم یا غیرمستقیم به اصول اساسی این علم وابسته است و فیزیکدانان نقش بزرگ و اساسی در این آیندهسازی خواهند داشت. مهندسی یک حرفه ی بسیار مهم است که در آن از این علم و همچنین علم ریاضی برای خلق و نوآوری استفاده میشود و از این طریق، زندگی برای بسیاری از انسانها آسانتر خواهد شد. مطالعهی مفاهیم اساسی این علم به مهندسان کمک میکند تا خیلی راحتتر به پاسخ سوالات مورد نظر خود دست پیدا کنند و در واقع باعث تقویت توانایی حل مسئله، تفکر منطقی و همچنین توانایی فکری اکثر مهندسان میشود. مفاهیم مختلف این علم همچون ترمودینامیک، کوانتوم، الکترومغناطیس و... نقش حیاتی را در نوآوری ایفا میکنند که هدف اصلی در مهندسی نیز همین است. این علم اساس مهندسی است؛ مهندسان از اصول این علم استفاده میکنند و چیزهایی که در زندگی بشر کاربرد دارند را خلق میکنند. در واقع هیچ راهی برای درک مسائل پیچیدهی مهندسی وجود ندارد، مگر با درک اصلها و قواعد اساسی علم فیزیک. برای مثال در این علم در مهندسی عمران به شما کمک میکند تا درباره نیروها، کششها، ارتعاشات و مفاهیم دیگر در رابطه با طراحی و ساخت بفهمید؛ با توجه به تمامی این گفتهها، میتوان بر این تاکید داشت که این علم شالوده تمامی مهندسیها است و نقشی بسیار مهم را در شاخههای مختلف مهندسی ایفا میکند.