بیوگرافی کلی
ویلیام تامسون که بیشتر به نام لرد کلوین شهرت داشت در سال ۱۸۲۴ میلادی متولد شد.
لرد کلوین ریاضیدان و فیزیکدان و مهندس ایرلندی-اسکاتلندی و یکی از پیشگامان مطرح علوم طبیعی در قرن نوزدهم بود و در ایرلند دیده به جهان گشود. پدرش استاد ریاضی دانشگاه گلاسکو بود و لرد کلوین هم از ۱۰ سالگی، تحصیل در دانشگاه گلاسکو را آغاز کرد.
در آن زمان، دانشگاه بسیاری از امکانات تحصیل مدارس ابتدایی را برای دانش آموزان بااستعداد فراهم میکرد. ویلیام تامسون خیلی زود به ریاضیات و مبانی فیزیک علاقهمند شد و مقالههایی درباره حرکت اجسام نوشت.
دلیل معروفیت کلوین
او به خاطر پیشنهاد مقیاس دمای ترمودینامیکی کلوین معروف است. این واحد اندازهگیری دما که مستقل از خواص فیزیکی مادهاست، به افتخار او «مقیاس دمای کلوین» نام گرفتهاست. در این سیستم اندازهگیری، «صفر کلوین» پایینترین دمای ممکن است که با هیچ فرایند فیزیکی نمیتوان به آن رسید، اما میتوان به آن نزدیک شد.
باورهای دینی کلوین، او را به اندیشه درباره مرگ گرمایی جهان، سوق داد و به این ترتیب، بیان اولیهای از قانون دوم ترمودینامیک ارائه داد. از نظر او گرمای خورشید و دیگر منابع گرمایی در جهان، با هیچ روشی قابل ذخیره سازی نیست و گرمای کل جهان در حال اتلاف است. این ایده مبنایی شد برای مفهوم آنتروپی و بی نظمی.
کلوین در حوزه زمینشناسی هم صاحب نظریه بود و به خاطر اعتقادش به مسیحیت، خلقتگرا به حساب میآمد. او با کمک دانستههایش در ترمودینامیک توانسته بود عمر خورشید و همچنین زمین را تخمین بزند. با انتشار کتاب منشأ انواع داروین به مخالفت با آن پرداخت و معتقد بود که عمر خورشید (برابر آنچه که او تخمین زده بود) کمتر از آن است که برای درستی نظریه تکامل لازم است. بعدها اگرچه در گفتگوهای خصوصی به نادرستی تخمین خود معترف بود، اما همچنان با نظریه تکامل مخالف ماند.
کلوین تا زمان مرگش در ۱۹۰۷ جوایز و افتخارات زیادی مانند نشان شوالیه را از آنِ خود کرد. اما مهمترین آنها گرفتن لقب اشرافی «لُرد کلوین» بود. کلوین، نام رودخانهای است که از زمینهای دانشگاه گلاسکو در غرب شهر گلاسگو رد میشود.
درجه کلوین و نحوه تبدیل آن به سلیوس یا فارنهایت
همانطور که در فیزیک دهم میخوانیم کلوین به دمایی گفته می شود که جنبش مولکلی ناشی از حرارت به صفر میرسد و مولکولها هیچ حرکتی به دلیل وجود انرژی گرمایی نخواهند داشت. برای مشاهده فیلم آموزش تبدیل کلوین به سلسیوس یا فارنهایت اینجا کلیک کنید.
تبدیل کلوین به سلسیوس
برای تبدیل کلوین به سلسیوس، از این فرمول استفاده میکنیم:
ºC = K – 273
یعنی مقدار دما بر حسب کلوین را منهای عدد ۲۷۳ میکنیم. در این حالت دما بر حسب درجه سانتیگراد به دست میآید.
به عنوان مثال، اگر دمای هوا 315 درجه کلوین باشد، طبق فرمول بالا، معادل 42 درجه سانتیگراد خواهد شد.
تبدیل کلوین به فارنهایت
برای تبدیل کلوین به فارنهایت، از این فرمول استفاده میکنیم:
ºF = 1.8 x (K – 273) + 32
به عنوان مثال، دمای 333 درجه کلوین معادل 140درجه فارنهایت خواهد شد.