تاثیرات علم فیزیک در زندگی
فیزیک صفحهای بسیار مهم و تاثیر گذار از زندگی تمامی افراد است و میتوان به وسیلهی آن حرکات، نیروها، انرژی و تجربیات خود در طول روز را توصیف نمود. شما میتوانید در حین انجام کارهای روزانهی خود همچون پیاده روی، رانندگی، تماس با آشنایان خود از طریق تلفن همراه و بسیاری از موارد دیگر، تاثیرات حاصل از این علم وصف ناپذیر را مشاهده کنید و مطمئنا در این زمان به این نتیجه خواهید رسید که یکی از تاثیرگذارترین علوم در زندگی تمام افراد، علم فیزیک است. تمامی فناوریهایی که ممکن است در طول یک روز عادی از آنها استفاده کنید، وابسته به این علم طبیعی میباشد و نمیتوان کاربردهای آن را در زندگی رومزه نقض کرد و لازم است که بر اهمیت این رشتهی علمی در زندگی تمامی موجودات تاکید داشته باشیم. در تعریف فیزیک باید گفت که این رشتهی علمی به بررسی چیستی و ماهیت مواد و خواص آنها میپردازد و طی دورهی آموزش فیزیک مهمترین نکتهای که میآموزید این است که در این شاخهی علمی با مهمترین و تاثیرگذارترین چیزها از جمله گرما، نور، مکانیک، الکتریسیته، مغناطیس، شکل اتمها و صدا سر و کار خواهید داشت و در واقع جهان هستی را به چالش خواهید کشید. شما در این شاخهی علمی با سوالات بسیاری در رابطه با زندگی مواجه خواهید شد که لازم است با انجام بررسیها و به وسیلهی مشاهدات دقیق و از طریق آزمون و خطای مداوم، به پاسخ این سوالات برسید. این کاری است که تمامی فیزیکدانان انجام میدهند، آنها از طریق روشهای تحقیقاتی و مشاهداتی به سوالات اساسی که از آغاز به وجود آمدهاند پاسخ میدهند و در انتها به اکتشافات و اختراعاتی میرسند که از طریق آنها به تقویت و بهتر شدن شیوهی زندگی بشریت کمک میشود. اختراعاتی مثل کنسولهای بازی، تلفن همراه، تلویزیون، یخچال، ماشین لباسشویی و... . این علم باعث به وجود آمدن پیشرفتهای بزرگ در عرصهی دانش و فناوری شده است و تمامی دانشمندان را قادر ساخته تا برای داشتن زندگی بسیار راحت در طول روز، اقداماتی بسیار بزرگ و مهم انجام دهند.
کاربردهای اصلی فیزیک در جهان هستی
علم فیزیک در زندگی روزمره تاثیرات بیشماری دارد که نمیتوان از تمامی آنها یاد کرد. اما در خصوص کاربردهای اصلی و اساسی این علم میتوان از تاثیرات آن در زمینهی حمل و نقل، هوانوردی و علوم فضایی، تکنولوژی، انرژی و... اشاره کرد.
کاربرد فیزیک در زندگی روزمره
در تعریف علم فیزیک به این مطلب اشاره شد که زندگی ما با این علم بزرگ درآمیخته است. این علم کاربردهایی در زندگی ما دارد که در نگاه اول بسیار ساده به نظر میرسند، اما همین موارد ساده نیز تاثیرات بسزایی در طول زندگی روزمرهی هر یک از ما داشتهاند. میتوان از موارد زیر به عنوان مهمترین کاربردها و تاثیرات این علم در زندگی روزمره یاد کرد:
• آلارم ساعت: از همان لحظهای که چشم باز کرده و از خواب برمیخیزید، تاثیرات فیزیک در زندگی روزمرهی شما نمایان میشود. شاید ندانید، اما همان آلارم که برای به موقع بیدار شدن شما در هنگام صبح به صدا درمیآید، از تاثیرات این شاخهی علمی در زندگی شما میباشد. شما صدا را میشنوید و از لمس کردن یا دیدن صدا عاجز هستید. به وسیلهی یکی از زیرشاخههای این علم بزرگ و تاثیرگذار در سراسر هستی یعنی مکانیک و کوانتوم، این امکان برای شما فراهم میآید تا بتوانید منشاء اصلی تولید و انتشار صدا را تشخیص داده و به خواص یک صدای مشخص پی ببرید.
فیزیک در زندگی روزمره
• راه رفتن: شاید باور کردن این مورد برای شما سخت باشد، اما شما برای یک پیاده روی ساده نیز باید پیرو قوانین علم فیزیک عمل کنید. هنگام راه رفتن در خیابانها، با توجه به ناهمواریهای موجود روی سطح آسفالتهایی که در حال قدم زدن در آن هستید و با در نظر گرفتن مقاومتی که بین سطوح جاده و کف کفشهای شما به وجود میآید، بدون این که لغزشی در قدمهای شما ایجاد شود میتوانید راه بروید و کف کفش شما به درستی بر روی سطح زمین میچسبد. این مقاومتی که باعث جلوگیری از لغزش شما میشود، اصطکاک یا کشش نامیده میشود. حال وقتی بر روی یک سطح لغزنده راه بروید، کم شدن میزان اصطکاکی که بین کف کفش و سطح زمین وجود دارد باعث زمین خوردن شما میشود.
کاربرد فیزیک در زندگی روزمره
• تلفن همراه: تفلنهای همراه امروزه به یک وسیلهی بسیار مهم در زندگی تمام افراد تبدیل شدهاند و خارج کردن آنها از زندگی نشدنی میباشند و شما میتوانید این ابزار را در دست هر فرد با هر سن و سالی ببینید. باید بدانید که وجود این وسیله که نقشی بسیار مهم را در زندگی مدرن امروزی ایفا میکند و به یک ابزار حیاتی در دنیای امروز تبدیل شده است، وابسته به یکی از مهمترین اصلهای علم فیزیک یعنی الکتریسیته و طیف الکترومغناطیسی و الگوهای موج دار الکتریسیته و مغناطیس میباشد و بدون در نظر گرفتن این اصلها، تلفنهای همراه عملا یک شیء غیر قابل استفاده هستند.
الکتریسیته و طیف الکترومغناطیسی
• خودروها: خودروها عملا مهمترین ابزاری هستند که در طول روز استفاده میکنیم، همانقدر که نقش خودرو در زندگی افراد پر رنگ است، علم فیزیک نیز نقشی اساسی در ساخت انواع اتومبیلها داشته است. بیایید از کمربند ایمنی شروع کنیم؛ آیا تاکنون هنگام نشستن در اتومبیل و بستن کمربند ایمنی خود به این فکر افتادهاید که اساس کار کمربند ایمنی به چه شکل بوده و یک شیء ساده چگونه میتواند در حین رانندگی از شما محافظت نماید؟ در اینجا نیز میتوان رده پای علم فیزیک را مشاهده کرد. عملکرد کمربند ایمنی تحت تاثیر اصل اینرسی یا لختی قرار دارد؛ در واقع مفهوم اینرسی به تمایل یا عدم تمایل بدن افراد برای تغییر وضعیت یا ثابت ماندن ربط پیدا میکند. هنگام تصادف با خودرو در صورتی که کمربند ایمنی خود را بسته باشید، این کمربند مانع حرکت شما به جلوی اتومبیل میشود. علاوه بر آن پلیسهای راهنمایی و رانندگی برای پی بردن به این که کدام خودروها با سرعت غیرمجاز رانندگی میکنند، از یک رادار خاص به نام رادار داپلر استفاده میکنند. این رادارها بر اساس اصل داپلر در علم فیزیک کار میکنند که با توجه به این اصل، هنگام تغییر فاصلهی یک منبع تولید صدا از شنونده میزان صدا نیز تغییر مییابد؛ بر این اساس هنگامی که فرکانس امواج صوتی با نزدیک شدن یا دور شدن منبع صدا به شنونده تغییر میکند، رادارهای داپلر براساس به ایجاد این تغییرات نشانه میفرستند.